Vad går livet ut på?

– ”Vad är meningen med livet egentligen, är det bara att klara sig igenom?”
– ”Ja, och kanske att ha roligt på vägen.”

Den här dialogen utspelade sig i vårt hus utanför Simrishamn när jag var 16 år, det var jag som frågade och min mamma som gav svaret. Det dök upp i mitt huvud idag apropå frågan om ett meningsfullt liv. Våra två, nu 35-åriga, slutsatser är inte helt tokiga, tycker jag nu när jag ser tillbaka, men det är några saker som jag skulle vilja justera. Idag ser jag tre faktorer som känns viktiga för mig och som utgör min ekvation.

Klara sig, ja det tycker jag stämmer bra. Man ska försörja sig och på något sätt ta sig igenom alltihopa någorlunda oskadd och med livet i behåll (fast just livet är ju något man i och för sig förlorar precis när allt är uppnått). Men man måste klara sig medan man lever, man måste överleva, man måste ta sig framåt. Man måste göra vad man kan för att klara sitt uppehälle, annars funkar ingenting annat heller. Bara den här känns ibland oöverstiglig. Men den behövs, så den tycker jag stämmer.

Ha roligt, det tycker jag också låter bra, men för mig får det nog istället bli att njuta. Njuta av nuet, njuta av det man har, njuta av att vara levande, njuta av att livet går framåt. Njuta och ha det riktigt BRA. Roligt känns också roligt, men för smalt just nu, njuta känns större. Om jag bara skulle klara mig och ha roligt, då skulle jag känna mig nästan som en snyltare. Skulle jag glida in i livet bara för att ha kul och sen glida ut igen? Nej, det stämmer inte på mig. Men njuta, får jag det? Ja, det får jag. Jag får njuta av det som är vackert, det som fungerar och det som är fint. Jag får stanna upp ibland och njuta och värdesätta det jag har, även när jag inte har särskilt kul.

Sen har vi ytterligare en del som måste finnas med i min personliga ekvation om vad livet egentligen går ut på, och det är att bidra. Det måste finnas sätt som jag kan bidra på, och jag måste få ur mig det som jag har att bidra med för att det ska kännas som att jag har levt mitt liv. Saker och ting måste ha förändrats tack vare att jag har varit här – jag måste ha gjort någonting bättre. Bidragit till någon eller till någonting större. Någon annan måste faktiskt ha möjlighet att må lite bättre på grund av att jag varit här. Annars skulle mitt liv kännas som meningslöst eller snarare så ser jag ingen mening med att jag skickades hit, om det inte var för att åstadkomma någon slags förändring.

Klara sig, njuta och bidra – dessa tre ser jag alltså som de basala kugghjul som tar mig framåt och som alla tre ska uppfyllas parallellt i det här som kallas livet. Det är inte lite vi tagit på oss, vi som kommit hit! Alla de här processerna ska vi jonglera och göra framsteg i parallellt. Det ena är förutsättning för det andra och inget är ensamt nog. Så klart att det kan kännas tufft ibland. Här går vi och lever tre liv!

Undrar om jag skulle kunna dra det ett steg längre, och se hur detta korresponderar med olika delar av oss själva. Som människovarelser i fysiska kroppar behöver vi överleva rent köttsligt – där har vi klara oss. Som människor med en livskraft som inte riktigt går att ta på och en förmåga att känna känslor, och som kanske kom hit för att få uppleva det ena eller det andra, då behöver vi passa på att njuta. Och utöver detta är vi också viktiga brickor i spelet som för världen framåt. En del kanske vill nöja sig med att känna sig delaktiga och behövda i en familj eller på en arbetsplats, men för mig finns det ett ännu högre syfte i kulisserna. Något som pockar på vår uppmärksamhet och som vill att vi går ut och gör det där som vi kom hit för. Bidrar. För mig är det bland annat att dela med mig av de här tankegångarna för att väcka människor till de stora frågorna och att hjälpa dem på vägen mot sin ”transcendence” – ett ord som jag fick till mig just nu – i betydelsen att överstiga det de ser som omöjligt vid första anblick och faktiskt stiga högre än sin fysiska varelse i och med den insikten… Det här kan låta kryptiskt men det var så jag fick till mig det nu.

Vad är din anledning att vara levande? Önskar dig en härlig dag!

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.